Okej, behöver er hjälp igen!
Liten har vips vuxit ur sitt babyskydd i bilen och vi behöver skaffa ny bilbarnstol/rumstera om till honom illa kvickt. Nu kommer frågan: Kan storebror som nu är 2,5år och väger över 15kg gå över till en bältesstol så att lillebror kan ta över hans bilstol? Det står ju 4 år på bältesstolen men samtidigt från 15kg.... vad är det man ska gå på, ålder eller vikt? Eller behöver vi köpa en likadan bakåtvänd stol till liten som vi har till lillen? Vad säger ni?

vi har en Maxi Cosi Mobi till lillen i dag, är supernöjda men funderar på vad nästa steg blir?



Aggie

Hej!



Har lite samma problem. Men de ska ju inte gå över till bältesstol och sitta framåtvända förrens vid 4-5 års ålder, oavsett vikt! Det är så mycket säkrare för ett barn att åka bakåt. Vi har en akta graco cosmic comfort S till son 3 år. Den kan man ha nu bakåt och sedan vända framåt om ett till två år, går upp till 25 kg, så det är en stol som räcker väldigt länge.



Så nu har vi bestämt att lillasyster får en likadan och så blir det bältesstolar efter 4-5 års ålder för båda.



Berätta gärna hur ni väljer sen :-) är ju en djungel!



Kramar!

Anna

Som jag har förstått det är den viktigaste att förhålla sig till längden, inte vikt.



Ps. STORT tack för de toppenfina kläderna :)

Emma

Hej! Våran treåring vill gärna sitta framåt, han mår illa hela tiden också. Men jag vägrar att ha honom framtvänd innan fyra år. Det ör ju nacken som inte är utvecklad och klarar en krock sååå mkt bättre bakåtvänd. Vi kör en bakåtvänd stol som kan vända sen:) finns många bra sådana!

Kram

Nina

Jag har, då min dotter (3 år) har börjat bli åksjuk sittandes bakåtvänd, också funderat på det. Sökte lite på nätet och hittade på NTFs sida rekommendation om detta. De säger att barn under 4 år (helst äldre) alltid skall sitta bakåtvända oavsett vikt. Eftersom det inte har med vikten utan nacken vid en kollision att göra. Barnets huvud är fortfarande stort i relation till kroppen och nacken svag. Jag antar att whiplash eller att man kan bryta nacken är största risken. Efter att ha läst på så kände vi direkt att bakåtvänt får det vara ett tag till, men jag längtar (!!) till den dagen en kudde räcker.

Lena

Vi är precis i samma situation. Och det är ju fasen en mardröm att köpa bilstol.. Finns ju så sjukt många olika. Gaah!



Vi kommer dock vänta med vändningen av 3 åringen, och låta minsta ta hennes stol. Deras kroppar är inte "färdigväxta" än och klarar inte av en smäll från det hållet så bra (det är väl mest därför man inte ska vända dem innan 4-5 år). Skelettet är fortfarande väldigt skört. Vi kommer nog köpa nåt liknande som Aggie köpt. En vändbar stol känns ju dessutom väldigt ekonomiskt, för minstingen kan ju ha den sen! =)

Anna

http://www.ntf.se/konsument/fraga58.asp?katid=1



Kanske kan vara till hjälp?

Helen

http://media.trygghansa.se/2011/10/05/vartannat-barn-i-3-5-ars-alder-sitter-osakert-i-bilen/



Jag hade väntat med att vända barnet tills den fyllt 4-5 år...men alla tänker olika och det är upp till er hur ni gör!

Jessica

Låt lillebror ta över stolen ni har till storebror och köp en Britax 2 way (tror den heter så) till storebror. Den kan man ha från typ 9 mån tills barnet är ca 8 år då den är vändbar när barnet inte kan sitta bakåtvänt längre. Så slipper storebror sitta framåtvänd tidigare än vad rek är.

Amanda

Hej!



Som flera har sagt, bör barn sitta bakåtvända till minst 4 års ålder, helst längre. Det är otroligt mycket säkrare för barnen att sitta bakåtvända.



Sedan är det heller egentligen inte bra att vända dessa sk "vändbara" stolar, då de är för tunga och blir osäkra framåtvända. Dessutom bör barnen använda bilens internbälte när de sitter framåtvända (i en bältesstol då alltså!) - när det blir dags för det!



Det är heller inte farligt om barnen sitter trångt med benen bakåtvänt, som många verkar tro. Hellre det än en bruten nacke ifall krocken är framme.

Dirisen

Hej,



Rekommendationerna för hur länge man ska sitta bakåtvänd är olika i olika länder. Mycket av det som sägs i denna tråd är svenska rekommendationer, jag tycker att man ska väga ihop allt (illamående, vikt, längd mm) och sedan avgöra vad som är bäst för ditt barn. Det absolut viktigaste att gå på är att byta senast när ögonhöjden når övre kanten på stolen. Förstår ni vad jag menar? =) För det är ju viktigast att nacken har stöd.



Jennifer, är din store kille lång? I så fall kan man ju byta tidigare än någon som är kortare..



Vi kör bakåtvända stolar till båda våra killar (1 år och 3 år) och kör på BeSafe. Absolut de bästa, säkraste och snyggaste stolarna! Eftersom vår store kille är rätt lång så kommer vi snart byta ut hans. Så det kommer snart vara en till salu =)





Lycka till!

Diana

Dum fråga kanske, men är du säker på att stolen ni har idag inte är upp till 15 kilo - 4 år? Så är det nämligen på våran!

Matilda

Jag har hört att det har med åldern att göra. Kroppen är inte tillräckligt stark, så jag hade verkligen behållt honom bakåtvänd!

Anna

Längd, vikt, illamående står mot bruten nacke vid krock... Inte så svårt val enligt mig...

Hellre ett barn som kräks än ett utan huvud! VÄND FÖR 17 INTE BARNEN INNAN DE ÄR 4, HELST 5 ÅR! Följ de svenska rekommendationerna! Än så länge mycket mer opartiska/faktabaserade än andra länders. I Göteborg kan man ringa NTF (ligger mitt i city) och få prova olika babyskydd/bilbarnstolar i sin egen bil. De kan också kolla att din bilbarnstol är rättmonterad. De som arbetar med barnsäkerhet i bilen är imponerande duktiga på att matcha olika bilmärken med olika stolar och dina önskemål! Ring t ex Stefan Kaleby, NTF Väst, Tel: 031 - 60 78 80

http://www.ntf.se/vast/vast/Pressinformation/default.asp?display=print&RecID=43174

Rövarmamman

Hej Finis!Minns att vi stod och hade samma dilemma med våra två små, men de slutade med att storasyster 4år (snart)fort sitter i en bakåtvänd stol och lillebror fick en likadan, när han vuxit ur babystolen, funkar perfekt för oss :) Hoppas ni fyra mår bra! Stor kram:)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress