I nästa nummer i Mama kommer de skriva om "Hemmester", när man väljer att fira semestern på hemmaplan.
Spännande tycker jag då vi kommer göra det samma med gravidtrött mamma (jag), renoveringar och pengar vi vill lägga på desamma. Vare sig man väljer att tillbringa sina lediga dagar hemma frivilligt eller ej kan det vara kul med roliga påhitt till billig penning. Här kommer lite minitips för hela familjen:

Soliga dagar:

BESÖK DITT EGET VATTENLAND Undvik dyra inträdesavgifter och oro för borttappande av små barn. Plocka ut lådor, hinkar, spadar och fyll en tvättbalja med vatten och ditt barn kan roa sig samtidigt som han/hon svalkas av i sommarvärmen. Bara fantasin sätter gränser till vad ni kan bygga upp för fantasiland om ditt barn är lite äldre medans de minsta ofta nöjer sig med att kunna ösa i och ur. Bäst är det om du har tillgång till en gräsmatta men faktum är att balkongen funkar också (testat!).

PICKNICKA I SKOGEN Helt ärligt, vem minns inte den gamla hederliga picknicken med tunnbrödsrullar, varm choklad och ballerinakex som något supermysigt? Låt ditt barn packa sin egen lilla ryggsäck, ta med en liten korg till att plocka lite minnen i (typ fina blad, kottar osv) och titta på små djur ni stöter på. Inget för den insektsrädda kanske men ett ypperligt tillfälle att ge ditt barn en äventyrslusta och det är lätt att anpassa utflyckten till olika åldrar.

LISEBERG Ett inträdeskort kostar en del (195kr) men när du väl investerat i det kan du besöka nöjesfältet obegränsat med gånger under en säsong. De små går (rullar) in gratis och faktum är att ett par karuseller är gratis för de minsta. Dessutom kostar det inget att besöka kaninhuset- garanterat uppskattat! Se till att göra ditt besök när ni är mätta då slipper ni lägga ut dyra pengar på snabbmat eller ta med matsäck. Vardagar är det lagom med folk så perfekt för er som är mammalediga. Helt klart ett av mitt och lillens favoritnöje förra sommaren!


Regninga dagar (alt. soltrötta dagar):

ÅK TILL IKEA Kan låta som om det kommer sluta i dyra inköp men det behöver inte göra det. Ät i Restaurangen, med Ikea-kort är barnmatsburkarna & kaffet gratis, lagade barnportioner finns ofta för 19kr och då ingår både dryck och en glasspinne och du själv kan äta för en spottstyver. Efteråt kan dina knattar busa av sig på barnavdelningen medans du smygtittar på veckands fyndvaror.

CHECKA IN PÅ HOTELLET (för de lite äldre barnen) Kräver lite förberedelse men inte en krona behöver spenderas. Bygg upp någon sorts koja/slott/tält i ditt vardagsrum med hjälp av stolar, filtar och handdukar. Bädda inuti med madrasser och lek sedan att detta är erat hotell för natten. Ät frukost i sängen och skäm bort barnen med din fulla uppmärksamhet för ett dygn. Kanske vill dina älsklingar övernatta själva eller så sover ni där hela familjen (supermys!). Jag lovar att för en 5-åring är detta minst lika uppskattat som att checka in på närmaste Scandic även om din rygg eventuellt tar lite mer stryk.

Härlig sommar!

Psst! Kom gärna med egna tips och förslag i kommentarsfältet så tar jag med de bästa i ett nytt inlägg inom kort, givetvis med länkar till er om ni bloggar själva!

Ann-Charlotte

Vilka bra tips! Mitt tips är att åka ut i skärgården ( om det är soligt). Packa ner picknick (pannkaksrullar med sylt, saft, melon och fila) smörj in kroppen och ta båten ut till vrångö, donsö eller stanna på saltholmen. Har man lite större barn så är det ju spännande att åka båt.



Ett annat tips som passar bäst om man inte har barn är att köpa ett göteborgapass och turista i sin egna stad i 24 eller 48 timmar. Det finns massor av roliga saker att göra med göteborgspasset. Åka paddan, universeum, massor av museum

Osv.

/Ann-Charlotte

Daniela

I år blir det semester inomlands (finns det ordet?). Ett tips jag kan ge om man har bil är att åka och hälsa på vänner i deras sommarstugor. Det är ju toppen att få se lite olika ställen plus att man umgås med folk man gillar. Om de har barn är det ju ännu bättre!

malin

Liseberg, Universeum och Världskulturmuseet är våra favoriter. Både Universeum och Världskulturmuseet har avdelningar speciellt uppbyggda för de allra minsta. Universeum kostar ju en del men Vkm:s utställning "Jordlingar" är helt gratis, så det är perfekt!



Kram, Malin.

Tanja

Om man har lite större barn av den lugnare sorten så kan man gå på museum. Det kostar 40 kronor att få ett kort som berättigar till inträde på flera muséer i Gbg under resten av året. Det brukar dessutom finnas trevliga café/restauranger på muséer där man kan ta något att äta när man tröttnat på att kika runt.



Borås djurpark är ju ett perfekt resmål! Om man inte har bil så går tåg/bussar regelbundet mellan gbg och Borås, det tar cirka en timme i resväg.



Nu på sommaren är det ju jättehärligt att åka ut på öarna. Det finns många olika alternativ och det är ju kanon att man kan ta spårvagnen hela vägen ut till Saltholmen. Annars skulle jag vilja hylla Marstrand (utom under seglingsveckan då det är helt hopplöst...) som är alldeles underbart. Som vuxen kan du ladda genom att läsa Ann Rosmans "Själakistan" som är en fantastisk skildring av ön och man blir så nyfiken på att spana runt!! Berghs café är en klassiker och det gillas nog av både barn och vuxen.



Trädgårdsföreningen är ju verkligen en oas mitt i stan. Det kostar en tjuga för vuxna och sedan kan man picknicka eller bara softa i parken. Och massor av gräsyta för barnen att leka på, perfekt för oss som bor i lägenhet.



Stadsbiblioteket är fint och har en hyfsad barnavdelning. Det blir lite "öpnna förskolan" av det eftersom det oftast är ett gäng andra barn där, leksaker och böcker. Och det bästa är att det är helt gratis:)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress